Skocz do głównej treści strony
PCEN

Niezmarnowane warsztaty. Zajęcia dla dzieci o marnowaniu żywności

Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej zaprasza grupy szkolne klas II–VI szkół podstawowych na zajęcia z edukatorkami dietetycznymi z Trójmiejskiego Banku Żywności pt. „Niezmarnowane warsztaty”.

Podczas warsztatów poruszony zostanie z dziećmi temat marnowania żywności i wpływu tego zjawiska na kondycję planety. Pracując w grupach oraz wykorzystując materiały edukacyjne, uczniowie nauczą się, ile żywności jest co roku marnowane w Polsce oraz jakiego rodzaju jest to żywność. Dowiedzą się, co tak naprawdę marnujemy w skali planety, gdy wyrzucamy do kosza na śmieci kanapkę czy ziemniaki. Dzieci poznają też sposoby na to, jak ograniczyć marnowanie żywności i tym samym zadbać o planetę, a także dowiedzą się, w co można zapakować szkolną kanapkę.

Zespół CIEE przygotuje pokaz wykonania woskowijki. Po warsztatach każdy uczeń i nauczyciel otrzyma własną woskowijkę! Zajęcia trwają 1 godzinę lekcyjną.

Decyduje kolejność zgłoszeń, oferta jest limitowana (20 warsztatów). Zapisy telefoniczne (58 301 80 99), poza czwartkiem 20 października.

Dostępne dni oraz godziny rozpoczęcia warsztatu:
27 października środa
09:00, 10:15, 11:30
28 października czwartek
09:00, 10:05, 11:10
29 października piątek
09:00, 10:15, 11:30, 12:45
3 listopada środa
09:00, 10:15, 11:30
5 listopada piątek
09:00, 10:15, 11:30
18 listopada czwartek
09:00, 10:15, 11:30, 12:45

Szczegóły/regulamin na stronie CIEE: ZOBACZ

źródło: CIEE

Przejdź do góry strony