Skocz do głównej treści strony
PCEN

Smaki "Pana Tadeusza"

Z okazji Europejskich Dni Dziedzictwa Muzeum Pana Tadeusza przygotowało odczyt dotyczący kulinariów. 

Lektura naszej narodowej epopei daje mnóstwo okazji do zapoznania się z opisami posiłków.  Każdy z nas pamięta kreślone ręką Mickiewicza opisy wielogodzinnych uczt pełne nieznanych czy egzotycznych nazw produktów. Co takiego jedli bohaterowie „Pana Tadeusza”? Jakie były zwyczaje dotyczące posiłków? I ile z Mickiewiczowskiego bigosu znajdziemy w tym gotowanym dzisiaj?

Prezentację przygotowała Marta Dardzińska – pracowniczka Działu Obsługi Widowni Muzeum Pana Tadeusza, studentka filologii polskiej i historii sztuki na Uniwersytecie Wrocławskim.

Smaki Pana Tadeusza

Sylwia Kilanowska-Męczykowska

Przejdź do góry strony