Skocz do głównej treści strony
PCEN

Hiszpański staż drogą do kariery

W dniu 11.09.2018 22-osobowa grupa uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich rozpoczęła swój dwudziestosześciodniowy staż w Hiszpanii w ramach projektu POWER Hiszpański staż drogą do kariery. W Walencji stażyści zdobywają umiejętności praktyczne w hotelarstwie i gastronomii. Projekt jest okazją do poznania innych technik pracy i zwyczajów w dziale służby pięter i śniadań oraz sporządzania i ekspedycji potraw typowych dla kuchni hiszpańskiej, a także przygotowania sali konsumenckiej. Za nami już pierwszy tydzień stażu, podczas którego stażyści poznali przede wszystkim załogę, zasady funkcjonowania i specyfikę zakładów, w których mogą nabywają nowe umiejętności zawodowe. Dzięki współpracy z hiszpańską instytucją pośredniczącą ESMOVIA nasi uczniowie mają okazję doskonalić się w popularnych i prestiżowych restauracjach oraz hotelach Walencji, takich jak np. pięciogwiazdkowy hotel Hospes Palau de la Mar, którego restauracyjna kart dań gwarantuje podróż między śródziemnomorskimi smakami a warzywnymi ogrodami Walencji. Portowa restauracja La Aduana serwuje wyśmienite owoce morza: przygotowywana tam kałamarnica i tatar z łososia znajdują uznanie wielu turystów. Wśród restauracji nie zabrakło tych należących do Quique Dacosty, posiadacza gwiazdek Michelin: El Poblet, Vuelve Carolina i Mercatabar. Każde z tych miejsc jest na swój sposób wyjątkowe: El Poblet specjalizuje się w daniach kuchni molekularnej i z menu degustacyjnego wymagającego niezwykłej precyzji i dopracowanego w każdym szczególe. Mercatbar prezentuje nowoczesny styl kuchni, polegający na oferowaniu awangardowych dań szerszej publice za przystępne ceny. Kuchnia Vuelve Carolina to innowacja, kreatywność i awangarda. Wszystkie te trzy restauracje łączy jedno: niezwykły zmysł estetyczny ich właściciela czerpiącego inspirację z natury, który opiera się na lokalnych produktach i łączy smaki różnych kuchni. W Contrapunto Les Arts stażyści mogą nauczyć się, jak łączyć kuchnię śródziemnomorską z wpływami innych kultur kulinarnych. Dzięki ESMOVIA mogliśmy się poczuć otoczeni opieką już od pierwszego dnia. Po spotkaniu organizacyjnymi i powtórce językowej wyruszyliśmy do zakładów pracy, a wieczorem zostaliśmy oprowadzeni po najważniejszych miejscach Walencji: zobaczyliśmy Arenę, na której można obejrzeć zarówno walki byków, jak i koncerty znanych wykonawców, a także okazały, ponad stuletni budynek stacji kolejowej, gdzie część z nas skusiła się na posmakowanie lokalnego produktu, jakim jest mleczny napój Orxata, robiony z orzeszków chufa. Tradycja uprawiania tej rośliny przez człowieka ma 1000 lat, ale w całej Europie uprawia się ją tylko w Walencji. Zobaczyliśmy plac ratuszowy (Plaza del Ayuntamiento) z okazałą fontanną, otoczony zachwycającymi swoją architekturą kamienicami, które można podziwiać również w wielu innych zakątkach miasta. Na budynku Ratusza (Ayuntamiento) mogliśmy zobaczyć symbolikę miasta w postaci rzeźb nietoperzy. Na Plaza de la Virgen widzieliśmy gotycką katedrę Matki Bożej, powszechnie nazywanej Le Sue. Zbudowana w miejscu meczetu, który z kolei powstał w miejscu katedry gockiej, łączy w sobie wiele różnych stylów: romański, gotyk francuski, renesans, barok i neoklasycyzm. Znana jest z długowiecznej tradycji chrześcijańskiej, która głosi, że kielich znajdujący się w jednym z ołtarzy był używany przez Jezusa Chrystusa podczas Ostatniej Wieczerzy. Podczas weekendu mieliśmy okazję wspiąć się na 207 schodów katedralnej wieży, wysłuchać dzwonu wybijającego godzinę 11:00 i podziwiać widoki rozległego aż po horyzont miasta. Tego dnia zobaczyliśmy jeszcze znane w Walencji Mercat Central, nazywane największym rynkiem Europy. To tutaj można sycić się widokiem i barwami owoców, warzyw, przypraw, pieczywa i ciast oraz lokalnych produktów, takich jak sery, szynki serrano i iberico oraz Aqua de Valencia i innych nalewek, a także oliw o różnych smakach. To idealne miejsce dla smakoszy owoców morza i ryb. Wycieczkę zakończyliśmy degustacją typowych tapas: patatas bravas i serów. W weekend poza wspinaniem się na katedralną Torre del Micalet, podziwialiśmy również widoki z miejskich wież obronnych Torres de Serranos, a także korzystaliśmy z pięknej pogody na plaży Malva- Rosa, łapiąc słoneczne promienie i zażywając morskiej kąpieli. Zwiedzaliśmy również Oceanografico – usytuowane w awangardowym Ciutat de les Arts i les Ciències. To miejsce jest unikalne nie tylko ze względu na lokalizację i zgormadzone tam morskie zwierzęta. Posiada najdłuższy w Europie wodny tunel oraz ogromne akwaria, w których możemy podziwiać podwodny świat i poznawać morskie ekosystemy. Pokaz delfinów, w którym uczestniczyliśmy, to nie tylko rozrywka, ale także lekcja ekologii i odpowiedzialności za naszą planetę. Projekt POWER to przede wszystkim nauka zawodu, ale także zdobywanie innych doświadczeń, zarówno kulturowych, jak i edukacyjnych. Anna Pawelec, Zespół Projektowy Realizacja projektu jest objęta patronatem medialnym dwumiesięcznika „Edukacja Pomorska” – zobacz patronaty CEN  oraz Publikacje CEN
Galeria

Przejdź do góry strony