Skocz do głównej treści strony
PCEN

Dobre praktyki: Hiszpańskie staże Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska

Po półrocznym czasie przygotowań językowych, kulturowych i pedagogicznych w dniu 09.09.2019 15-osobowa grupa uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska wraz z dwoma opiekunami rozpoczęła swój dwudziestosześciodniowy staż w Hiszpanii w ramach projektu Erasmus+ „Hiszpańskie staże szansą do kariery zawodowej" (wartość projektu 84 732,00 Euro). W działaniach projektowych wspiera naszą szkołę Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Pomorska Akademia Kulinarna a patronem medialnym jest Edukacja Pomorska. Walencja, trzecie co do wielkości miasto w Hiszpanii, stało się dla naszych uczniów miejscem zdobywania praktycznych umiejętności zawodowych w dziedzinie hotelarstwa i gastronomii. Uczestnicy projektu poznają nowe techniki pracy i zwyczaje w dziale służby pięter i śniadań oraz sporządzania i ekspedycji potraw typowych dla kuchni hiszpańskiej. Za nami już dwa tygodnie praktyk, podczas których stażyści poznali przede wszystkim załogę, zasady funkcjonowania i specyfikę zakładów oraz wykonywali zadania związane ze służbą pięter w hotelach a w restauracjach wykonywali obróbkę wstępną produktów oraz sporządzali pod nadzorem proste dania i uczestniczyli w ekspedycji.

Dzięki współpracy z hiszpańską instytucją pośredniczącą ESMOVIA nasi uczniowie mają okazję doskonalić się w popularnych i prestiżowych restauracjach i hotelach Walencji takich jak na przykład pięciogwiazdkowy hotel Hospes Palau de la Mar, którego restauracyjna kart dań gwarantuje podróż między śródziemnomorskimi smakami a wyśmienitymi produktami wśród, których króluje ryż. Zatrzymujący się tu goście mogą cieszyć się jego luksusowymi wnętrzami oddającymi morski charakter miasta. Być może to dla jakiegoś znanego gościa nasi uczniowie przygotowali jeden z pokoi.

Portowe usytuowanie restauracji La Aduana sprzyja korzystaniu z tylko świeżych owoców morza. Tutaj serwuje się wyśmienite owoce morza: przygotowywana tam kałamarnica i tatar z łososia znajdują uznanie wielu turystów. Nasza praktykantka Klaudia szybko wtopiła się w zgraną załogę i z zapałem uczy się obróbki owoców morza oraz ryb typowych dla kuchni hiszpańskiej: dorady, dorsza, serioli, makreli i flądry. Wśród restauracji nie zabrakło tych należących do Quique Dacosty, posiadacza gwiazdek Michelin: El Poblet, Vuelve Carolina i istniejąca od niedawana na kulinarnej mapie miasta a już ciesząca się popularnością Llisa Negra. Każde z tych miejsc jest na swój sposób wyjątkowe: El Poblet specjalizuje się w daniach kuchni molekularnej, precyzyjnie przygotowane menu degustacyjne cieszy oko różnorodnością barw, kształtów i smaków. Kamil musiał nauczyć się tu cierpliwości i niezwykłej dokładności w wykonywaniu powierzonych mu zadań. Jego mottem stało się: „Zawsze można coś poprawić”. Kuchnia Vuelve Carolina to innowacja, kreatywność i awangarda. Llisa Negra cieszy siędużym zainteresowaniem gości. Nawał pracy to świetna okazja dla naszego praktykanta Mariusza, stanąć u boku kucharzy, aby wspólnie sporządzać przystawki i desery. Wszystkie te trzy restauracje łączy jedno: niezwykły zmysł estetyczny ich właściciela czerpiącego inspirację z natury, który opiera się na lokalnych produktach i dba o jakość. W Contrapunto Les Arts Zuzia może nauczyć się jak łączyć kuchnię śródziemnomorską z wpływami innych kultur kulinarnych. Ze swoich praktyk w restauracji Lienzo jest bardzo zadowolony Jakub. Swoje zawodowe szlify zdobywa pod okiem jednej z najlepiej zapowiadających się na hiszpańskim rynku kulinarnym restauratorek i szefowych kuchni, która ceni sobie świeże lokalne produkty. Jakub miał okazje wraz z nią zrobić zakupy na rynku Marcet Central, trzygodzinne poszukiwanie produktów najlepszej jakości, odróżnianie dobrych od złych było dla niego nowym doświadczeniem, a dla nauczycieli którzy odwiedzili jego zakład podczas cotygodniowej wizytacji widok niebieskich krabów. Patrycja uczy się sztuki kulinarnej w restauracji typu Gastro bar. Położona w centrum miasta z przylegającą salą do tradycyjnych rozgrywek Pelayo posiada awangardowy wystrój, z przyjemną atmosferą i otwartą kuchnią. Szef kuchni opiera się na zaawansowanych technikach z zachowaniem tradycyjnego sporządzania potraw i doskonałej obróbce produktu. W hotelu Plaza Mercado & Spa Natalia i Paweł poznali praktyczne zasady housekeepingu a Łucja sekrety przygotowywania produktów do sporządzania m.in. paelli i zakąsek typu croquetas.

Dzięki ESMOVIA mogliśmy się poczuć otoczeni opieką już od pierwszego dnia. Po spotkaniu organizacyjnymi i powtórce językowej wyruszyliśmy do zakładów pracy a wieczorem zostaliśmy oprowadzeni po najważniejszych miejscach Walencji: zobaczyliśmy Arenę, na której można obejrzeć zarówno walki byków jak i koncerty znanych wykonawców, okazały, ponad stuletni budynek stacji kolejowej, gdzie na kolumnach pośród napisów „Szczęśliwej podróży” w różnych językach próbowaliśmy znaleźć go w języku polskim. Zobaczyliśmy plac ratuszowy (Plaza del Ayuntamiento) z okazałą fontanną otoczony zachwycającymi swoją architekturą kamienicami, które można podziwiać w wielu zakątkach miasta. Na budynku Ratusza (Ayuntamiento) mogliśmy zobaczyć symbolikę miasta w postaci rzeźb nietoperzy. Na Plaza de la Virgen widzieliśmy gotycką katedrę Matki Bożej, powszechnie nazywanej Le Sue. Znana jest z długowiecznej tradycji chrześcijańskiej, która głosi, że kielich znajdujący się w jednym z ołtarzy był używany był przez Jezusa Chrystusa podczas Ostatniej Wieczerzy. Tego dnia zobaczyliśmy jeszcze znane w Walencji Mercat Central, nazywane największym rynkiem Europy. To tutaj możemy sycić się widokiem i barwami owoców, warzyw, przypraw, pieczywa i ciast oraz lokalnych produktów takich jak sery, szynki serrano i iberico oraz Aqua de Valencia i innych nalewek oraz oliw o różnych smakach. To idealne miejsce dla smakoszy owoców morza i ryb.

Podczas dwóch weekendów mieliśmy okazję podziwiać widoki z miejskich wież obronnych Torres de Serranos, spacerować Ogrodami Turii utworzonymi w dawnym korycie rzeki, której bieg po najtragiczniejsze powodzi w 1957 został skierowany na południe od miasta. Zwiedzaliśmy również Oceanografico – usytuowane w awangardowym Ciutat de les Arts i les Ciències. To miejsce jest unikalne nie tylko ze względu na zgormadzone tam morskie zwierzęta i lokalizację. Posiada najdłuższy w Europie wodny tunel oraz ogromne akwaria, w których możemy podziwiać podwodny świat i poznawać morskie ekosystemy. Pokaz delfinów, w którym uczestniczyliśmy to nie tylko rozrywka, ale także lekcja ekologii i odpowiedzialności za naszą planetę. Udaliśmy się na wycieczkę w region Kastylii - La Manchy, żeby zwiedzić wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO średniowieczne miasteczko „Wiszących Domów” – Cuenca oraz formacje krasowe zbudowane z wapieni i dolomitów, które sięgają
okresu kredy, około 90 milionów lat temu w parku „Ciudad Encantada”. Przed nami jeszcze dwa tygodnie pobytu w Walencji, podczas gdy do przyjazdu tutaj szykuje się druga grupa uczestników projektu.

Realizowany przez szkołę projekt Erasmus+ to przede wszystkim nauka zawodu, ale także zdobywanie innych doświadczeń: kulturowych, językowych i społecznych.
Anna Pawelec, Koordynator Projektu

tekst i foto: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska
IMG-20190916-WA0009
 
U-DQqecM
 
hNlturci
 
IMG-20190919-WA0007
 
20190922_113851
 
6RHo-kuM

Przejdź do góry strony